Hvad er ædelråd?


Ædelråd
(Botrytis cinerea) er en svampevækst, der angriber druerne, når det er fugtigt og vindstille. Botrytis gennemborer skallen på druerne og medfører at druerne tørrer. Dette gør, at de let indtørrede druer, får et højt sukkerindhold, og er ideelle til at lave eksempelvis søde vine.

Ødelægger ædelråd vinen?

Nej – Faktisk er ædelråd meget eftertragtet i nogle vine, og giver nogle vine en større kompleksitet i både struktur og smag. I Tyskland findes Botrytis i både Trockenausleese, Beerenauslese og Eiswein. Sidstnævnte er nogle af de fineste og dyreste dråber dessertvin man kan få. I Italien er der også mange vine, hvor ældelråd beriger vinene: Den kendte Amaronevin er et godt eksempel på udsøgt vin med ædelråd.

Andre vine som har ædelråd er: Recioto di Soave 1870 Spumante, Recioto della Valpolicella, samt faktisk også den tørre hvidvin Friulano Collio DOC. Er et fint eksempel på vine som beriges i smag og kompleksitet. Nedenfor er der nogle andre vine i sortimentet som også har ædelråd, nemlig vores Amarone I Gadi, Amarone Elite, og ikke mindst vores mest prestige fyldte Amarone Cerasum Riserva.