Mange tror fejlagtigt af Spumante er en sød boblende vin- Og ja Spumante kan godt være sød men i virkeligheden betyder Spumante bare bobler eller rettere skummende. Langt de fleste Spumanter er tørre og faktisk et bekendtskab værd, da man ofte her kan gøre nogle virkelig gode og spændende køb: Vi kan kan varmt anbefale bl.a. Spumante Akentá di Vermentino Extra Dry fra Sardinien men også Spumante Durello Anibale Brut fra Bennati, hvis det skal være lidt mere tørt end ekstra dry.

 

Prosecco som de fleste kender og nok er de mest berømte bobler i Italien, og kommer fra området omkring byen Treviso i regionen Veneto i det nordøstlige Italien. De bedste og mest berømte områder er: Valdobbiadene og Conegliano og ikke mindst nyeste skud/område på stammen Asolo,som også må bruge betegnelsen superiore. Alle er områder som har DOCG. Status ( Italiens højeste kvalifikation). Længere nede af rangstien finder man klassifikationen Prosecco Treviso DOC.  derefter Prosecco DOC.  der laves kæmpe mængder os strækker sig over et kæmpe område helt ind i Friuli Venezia regionen. Der findes også Proseccovine som ikke er DOC. kvalificerede. Prosecco laves udelukkende 100% på druen Glera.

 

Når vin gærer, omdannes sukker til alkohol og det meste af sukkeret forsvinder. Alkohol er i sig selv konserverende men ikke nok til at en vin uden konservering/og eller tilsætning af konserveringsstoffer, typisk sulfitter, så vil vinen meget hurtigt oxidere, mange har sikkert prøvet at være syd på og været ude hos private som laver vin til eget brug, som oftest har en vinen enorm alkolhol indhold, da man ikke kan kontrollere gæringstemperatur, hvilket giver et lavt vinsyreniveau og som inden for få måneder hurtigt oxiderer og bliver til eddike, dette er fordi vinen ikke konserveres. De fleste vine konserveres med tilsætning af svovldioxid også kaldet sulfitter. Hvis en vin ikke er lavet ordentligt “så at sige “jo flere sulfitter, skal der til at konservere vinen. Det er i EU tilladt at bruge optil 150-200 mg. per liter, for rødvine og for hvidvine og rosévine 200-250 mg. per liter hvilket ofte bruges i bulkvin. Bulkvin er masseproduceret most/vin, som fragtes med skib eller lastbil i store cisterner og aftappes af store negocianter/vinkøbmænd, vin med store mængder sulfitter, duftes og smages desværre i vinen, især lige når man åbner flasken kan svovlen fornemmes særligt udbredt i ”billig” hvidvin, da det kræver flere sulfitter at konservere hvidvin.

 

 

Det kort svar er ja. I økologisk vin er grænseværdierne for tilsætning af sulfitter ca. 30% lavere end konventionel vindyrkning. Alle vores økologiske vinproducenter bruger langt mindre sulfitter end loven tilskriver faktisk mere end 100% lavere! Dette kan kun lade sig gøre, når både syre og alkoholstyrke har et vist niveau og ikke mindst en stor opmærksomhed på renhed i hele produktionsfasen.Vores konventionelle producenter når heller ikke i nærheden af  de 150-200 for rødvine og 200-250 for hvidvine mg. som er tilladt per liter. Vi i DVINO hader duft og smag af svovl i vinen. Sulfitter eller svovl er i sig selv ikke farligt vi indtager faktisk en del svovl naturligt gennem vores daglige kost, som er nedbryder forskellige giftstoffer i vores lever. For meget er ikke godt.

Hvidvine er næsten altid tilsat en lille mængde svovl, da det bruges til at stoppe den alkoholiske gæring og undgå malolaktisk gæring ( læs evt. hvad er malolaktisk gæring) Der er også hvidvine, der gennemgår malolaktisk gæring og dem har vi også nogle af.