Jeg var for nyligt til en privat herremiddag, da en af deltagerne sent på aftenen henvender sig til mig og spørger:

“Kan du ikke hjælpe mig? Nu har jeg gennem hele mit ægteskab forsøgt at dele en flaske vin med min hustru, og det er endnu ikke lykkedes at finde en vin vi begge synes om. I øvrigt drikker hun kun hvidvin og det er sjældent at hun drikker mere end et glas.”


Fra bar bund til jordbund

Nu kunne jeg jo godt se og mærke at dette bestemt ikke var nogen nem opgave, men udfordringen blev taget op! Jeg spurgte lidt ind til hvilke typer hvidvin ham og hustruen havde haft nogenlunde ”succes” med for at forstå deres smag, og her var der stor forskellighed: Der var blevet drukket lidt hvidvin til den søde side, men som ret hurtigt syntes at blive lidt vammel. Så var der også blevet afprøvet en del vine fra Alsace området, hvor Rieslingen havde gjort et positivt indtryk. Syrefriskheden var dog ifølge hustruen i overkanten, mens ægtemanden nu ellers var ganske tilfreds med den ekstra syre, idet han godt kan lide mineraliteten i vinen. Vi snakkede, frem og tilbage, og Pinot Gris fra Frankrig eller Pinot Grigio fra Italien var nok den vin der ifølge dem nærmede sig mest deres smag. Her er der nemlig god fylde og en fin balance mellem friskhed og aromaer, dog var syreniveauet nu lidt for lavt til ægtemanden, og hustruen syntes at der manglede lidt ekstra, når nu den umiddelbare aromatiske blomsterduft havde lagt sig. Som i kan forstå var dette ikke ikke blot en udfordring, men en svær én af slagsen, så jeg måtte hjem og lægge hovedet i blød.


Det flasker sig

Efter nogle dage i tænkeboksen vendte jeg tilbage med en Soave Classisco Libet Soraighe fra vinfirmaet Bennati. Vinen er lavet på to druer. Den første drue er Gargarnega, som er ganske mild med høj til moderat syre, tilgengæld tager den godt i mod mineraler fra jordbunden -og når nu denne vin er lavet på vulkanske jorde, så giver det fine mineralske toner til vinen. Den anden drue i vinen er Trebbiano di Soave. Denne drue giver vinen et lidt højere syrenivau, som tilfører friskhed samt en del blomsteraromaer til vinen.

Nogle uger efter kommer der følgende svar fra ægtemanden:

“Hold nu op.. Det er med denne vin lykkedes mig at grille en god bøf- og dele!!! Dele!!! En flaske vin med min hustru gennem 24 år for første gang”


Som vinimportør med 24 års erfaring lykkedes det mig at slukke 24 års tørst, og der ikke noget at sige til at sådan en tilbagemelding trods mange succeser gennem årene stadig formår at gøre mig glad i kasketten og bekræfte min passion for vin.