Store slovenske egefade for produktion af Old School Amarone

Amarone – Old School vs. New School

Indenfor vinverdenen vil man ofte støde på udtrykkene “Old School” og “New School” vine. Amarone vine er et godt eksempel på, hvor man ofte taler om dette skel.

Amarone vinen og område

Amarone er en vin lavet på druerne Corvina, Molinara og Rondinella, med Corvina som hovedruen. Vinen stammer fra Valpolicella-regionen i Veneto, Norditalien, som er kendt for sine ideelle betingelser for vinproduktion. Valpolicella ligger lige nord for Verona, hvor klimaet og jordbunden skaber perfekte forhold for dyrkning af disse druesorter.
Efter høst lægges druerne typisk i frugtkasser, der stables og lagres på vingården. Herefter tørres druerne i op til flere måneder. Denne traditionelle tørringsproces, kendt som “appassimento,” koncentrerer sukkeret og smagen i druerne, hvilket resulterer i Amarone vinens karakteristiske rige og komplekse smagsprofil.

Old School Amarone

Old School producenter tørrer deres druer meget langsomt over flere måneder og er ikke bange for ædelråd – faktisk vil de gerne have noget af det med inden gæring.

Læs også: Hvad er ædelråd?

Vinene lagres typisk på store slovenske egefade af 30 hektoliter i 2-3 år. Store egefade afgiver mindre aftryk af egetræ i vinen, hvilket også fremhæver noter af jordbundsforholdene – også kaldet ’terroir’. Old School Amarone vine smager oftest mere af blomme og tørrede rosiner end de mere moderne varianter beskrevet nedenfor.

New School Amarone

New School producenter tørrer deres druer meget hurtigt ved hjælp af gennemtræk og typisk med store ventilatorer. Hermed kan indtørringsprocessen forkortes til ganske få uger. Samtidig undgås udvikling af ædelråd, botrytis. Efter endt gæring lagres vinen typisk i små egefade (barriques). Dette giver mørkere vine med mere smag af eg samt karakteristiske noter af vanilje. Der laves mange vine af rigtig høj kvalitet af denne type, men de kan også miste deres originalitet, da druesmagen kan blive overdøvet og terrior går tabt.

Hvilken Amarone skal man vælge?

Valget mellem Old School og New School Amarone afhænger af personlige præferencer. Old School vine bevarer mere af druens oprindelige karakter og smagsnuancer, mens New School vine tilbyder en mere moderne smagsprofil med tydeligere noter af eg og vanilje. Begge stilarter kan produceres af høj kvalitet, og det kan være værd at udforske begge for at finde din personlige favorit.

Vi har en særlig præference for Old School Amarone.